دومین جشنواره نان خوزستان، انگیزه‌ای برای تبدیل سیلو ثبت ملی اهواز به موزه دائمی است

در دومین جشنواره نان خوزستان که از ۷ تا ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ در محل سیلوی ثبت ملی اهواز برگزار شد، فرصتی دست داد تا با همت و درایت اداره کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان، موزه موقت نان، اسناد و ابزار در محل سیلو اهواز راه‌اندازی شود.

مجتبی گهستونی فعال رسانه‌ای در یادداشتی نوشت: برای من که به سفر، فرهنگ مردم، عادات خوراکی جوامع، مشاغل سنتی، فناوری‌ها و مهمان‌نوازی علاقه دارم، عنوان «نخستین جشنواره نان خوزستان» کافی بود که مرا برای دیدن غرفه‌های نمایشگاه از روز اول تا آخر به این نمایشگاه بکشاند.

البته مردمی که در طول تاریخ و تا به امروز براین باور بوده‌اند که «هر که در این سرا در آید نانش دهید و از ایمانش مپرسید، چه آنکس که به درگاه باری تعالی به جان ارزد البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد» قطعاً نان در زندگی آن‌ها نقش داشته و دارد.

اما در دومین جشنواره نان خوزستان که از  ۷ تا ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ در محل سیلوی ثبت ملی اهواز برگزار شد، فرصتی دست داد تا با همت و درایت اداره کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان، موزه موقت نان، اسناد و ابزار در محل سیلو اهواز برگزار شود و خود از سوی مدیرکل اداره غله خوزستان به عنوان مسئول این موزه چهار روزه منصوب شدم.

بازدید از محل سیلو اهواز که در کنار رودخانه کارون قرار دارد و دارای یک بارانداز در رودخانه است به دلیل وسعت محوطه و عظمت سیلو، از چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای برخوردار است و به همین دلیل مردم اهواز همواره تمایل داشتند که درون سیلو را از نزدیک ببینند. برگزاری نخستین جشنواره نان فرصتی دست داد تا علاقمندان بی‌شماری از محوطه سیلو بازدید کنند. اما برگزاری دومین جشنواره نان خوزستان که با راه‌اندازی یک موزه موقت همراه بود باعث شد تا تمام بازدیدکنندگان به آرزوی ۸۰ ساله خود که همانا بازدید از درون سیلو است برسند.

هدف از برگزاری جشنواره نان خوزستان، فرهنگ‌سازی استفاده از نان کامل عنوان شده است و ۱۵ استان کشور در دومین جشنواره نان خوزستان، توانمندی‌های سنتی پخت نان را در ۱۱۵ غرفه به نمایش گذاشتند.

درباره «نان» به‌عنوان قوت قالب مردم ایران به همراه نان‌های کماجی یا فطیر، نان‌های ساجی، نان‌های تنوری و حتی نان‌های دیگی و... گزارش‌های فراوان می‌توان نوشت.

پخت نان‌های لذیذ که میراث مادرها و مادربزرگ‌ها است، به لطف ذوق، سلیقه و سرپنجه آن‌ها ردی عمیق از طعم‌ها را در خاطر و ذائقه هرکدام از ما به یادگار گذاشته است. راز خوشمزگی این نان‌های باطرواتِ خوشمزه را می‌توان در عوامل مختلف جستجو کرد. یکی از دلایل متنوع بودن نان‌ها، گستردگی تنوع اقلیمی ایران است.

برخی از نان‌ها، هم نقش پیش‌غذا را دارند و هم گاهی بخشی از خوراک اصلی به‌شمار ‌می‌روند. نان در سفرۀ ایرانی‌ها جایگاه ممتاز و ارزشمندی دارد و پرمصرف‌ترین خوراکی روزانه در همۀ وعده‌های غذایی به شمار می‌رود.

مدیرانی که تصمیم به برگزاری نمایشگاه نان خوزستان گرفته‌اند، تأکید دارند که باید کاری کنیم مردم نان خوب را بشناسند و البته ترویج ویژگی‎‌های نان خوب به جامعه از وظایف متولیان آرد و نان است. برگزاری این رویداد قطعاً انتظار مردم اهواز و حتی دیگر شهرهای خوزستان را برای دریافت آرد با کیفیت و نان مرغوب بالا می‌برد؛ مردم از پخت بسیاری از نانوایی‌ها شکایت دارند. البته برای ارتقای کیفیت نان، مشکلات زیادی در کمیت وکمبود نان وجود داشت، که با راه‌اندازی تعداد قابل توجهی نانوایی دولتی وضعیت بهتر شده و قابل محسوس است.

برگزاری این نمایشگاه در فضای ذخیره‌سازی گندم یکی از برجستگی‌های نمایشگاه نان است که علاقه‌مندی و انگیزه مردم را برای بازدید از این نمایشگاه مضاعف کرده است.

خوشحالم که به عنوان یک روزنامه‌نگار فعال حوزه میراث‌فرهنگی و گردشگری، پیش از این بخش‌های مختلف سیلو را دیده‌ام و در بالاترین نقطه ارتفاعی آن کل شهر اهواز را تا دوردست‌ها به تماشا نشسته‌ام.

سیلو قطعاً می‌تواند به موزه دائمی نان و تجارت خوزستان تبدیل شود. هرچه باشد خوزستان نان‌آور ایران است. نقطه آغاز تمدن و تاریخ و شروع‌کننده تکنولوژی در دوران بوده است. در طول هشت سال جنگ تحمیلی، نان جبهه‌های رزم را داده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1403121300911
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha